Wallets

Je hebt of wilt je eerste aankoop van Bitcoin doen, maar weet niet hoe je dit op moet slaan? Alle tips over het veilig bewaren van Bitcoin in wallets.

"With e-currency based on cryptographic proof, without the need to trust a third party middleman, money can be secure and transactions effortless."
Satoshi Nakamoto
Founder of Bitcoin

Hardware wallet

De beste manier voor het veilig bewaren van bitcoin in wallets is gebruik maken van een hardware wallet. Dit lijkt op een USB stick, met daarop uw unieke en persoonlijke code (private key) van uw Bitcoins. Doordat deze code beveiligd is en ook bij gebruik niet wordt gedeeld met de computer is dit niet te hacken. De Ledger Nano X is de nieuwste hardware wallet van de marktleider op dit gebied. Deze hardware wallet ondersteund ook veel andere cryptocurrencies.

Aangezien een hardware wallet een investering is (circa € 100) heeft dit alleen nut als uw bitcoins een significante waarde hebben. Voor veiligheid dient een hardware wallet altijd direct bij de officiele leverancier gekocht te worden!

Online wallet

Het beste alternatief voor een hardware wallet is een online wallet. Dit is een website waarop een account gemaakt kan worden waarop uw unieke en persoonlijke code (private key) van uw bitcoins worden beheerd. Indien uw online account goed is afgeschermd met een goed wachtwoord en 2 factor authentication dienst zoals google authenticator is dit redelijk veilig. Vaak is het op deze websites ook mogelijk om (via Ideal) bitcoin te kopen en verkopen. De beste websites hiervoor staan beschreven in “Bitcoin voor beginners” en hiervoor heeft u dus geen extra voorzieningen nodig.

Hierbij moet wel vermeld worden dat u afhankelijk blijft van de veiligheid van deze online aanbieder. Indien de waarde van uw bitcoin significant is wordt absoluut aangeraden om een hardware wallet te gebruiken.

Software wallet

 

Een software wallet is een programma op uw computer waarop de bitcoins opgeslagen worden. Hiervoor zijn diverse programma’s te downloaden zoals Electrum. Hierbij wordt uw unieke en persoonlijke code (private key) op uw computer opgeslagen. Deze oplossing is gevoelig voor hackers aangezien de key nauwelijks wordt afgeschermd. De veiligheid van de oplossing wordt bepaald door de veiligheid op de computer zelf, indien hackers of een virus toegang hebben tot uw pc zal deze code gevonden worden. 

Deze oplossing wordt niet aangeraden.